Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Praktiklön är inte någon omöjlighet

Förändringar väcker engagemang. Särskilt de förändringar som leder till direkta försämringar för den drabbade parten.

I det läget kan man antingen acceptera förändringen och engagerat hålla sig till att klaga över den försämrade situationen eller så kan man hantera förändringen genom ett aktivt agerande.

När praktikavtalet sades upp och praktiklönen drogs in hösten 2010, drabbades vi apotekarstudenter. Det är ingen nyhet. Men beslutet väckte stort engagemang och ett flertal studentgrupper ansträngde sig för att påverka det tagna beslutet.

Trots goda intentioner var jag och många andra tvungna att ”acceptera” de försämrade villkoren till slut. För det enda alternativet var ju att tvärt vägra att göra apotekspraktiken. Åtminstone var det, det enda alternativet jag kände till då…

Av en händelse konverserade jag nyligen med en apotekarstudent som i förtroende tillkännagav att han/hon lyckats förhandla till sig en praktiklön.

Jag trillade nästan av min stol när jag fick höra detta och jag blev mållös när det dessutom visade sig att förhandlingar om löneförhöjning inom kort skulle inledas.

Jag misstänker att det första många av er nu tänker är; Hur hög är lönen? Vilken apotekskedja? Vilken stad? Vad orättvist!

Men allt detta är i sammanhanget irrelevant.

Jag får ingen praktiklön. Trots min övertygelse att jag är en resurs för apoteket tänkte jag aldrig på att stå på mig och försöka förhandla om en lön. Jag trodde inte att det gick.

Dessutom var jag fokuserad på att kollektivt förbättra situationen. Kanske borde jag istället ha satsat på att förändra min egen situation till att börja med.

Jag blev oerhört inspirerad av den här apotekarstudenten som vågade och lyckades med att förändra sina villkor på apoteket. Att förhandla är svårt men det skadar inte att försöka.

Alla medel är tillåtna, till och med ett rött äpple på chefens skrivbord. Hur omöjlig och byråkratisk praktiklönefrågan än har varit, finns nu bevis på att det går att förändra denna småtaskiga situation.

Till er apotekarstudenter som går ut på praktik i höst, våga fråga och ta upp praktiklönefrågan på apoteket. I vissa lägen har ni övertaget och många bra förutsättningar att förhandla.

Till exempel så har jag hört om många studenter som blivit schemalagda och utnyttjade för att apoteken varit underbemannade. Blir du schemalagd tolkar jag det som att du räknas in i driften och då är du en medarbetare som utan tvekan har rätt till ersättning.

Ersättningen behöver inte heta lön, kalla det arvode, kompensation, gratifikation, bonus, men sätt ett pris på din tid och välvilja. För vi är en resurs och det är personalen på apoteket mycket väl medvetna om!

Med dessa ord önskar jag er alla en trevlig sommar.

Nu har ni all tid i världen att lägga upp en strategi inför hösten och putsa på det röda äpplet, oavsett om ni ska ut på apotekspraktik eller ert första riktiga arbete.

Våga fråga! Våga förhandla!

Mest läst