Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny stängning av Boots-apotek

De kvarvarande Boots-apoteken i Sverige har det kämpigt. Vid halvårsskiftet stänger apoteket i Haninge Centrum i Boots regi.

Anledningen är att verksamheten drivits med en årlig förlust på drygt 2 miljoner kronor. Personalen väntas nu sägas upp efter MBL-förhandlingar. Vid halvårsskiftet upphör apoteket definitivt i Boots regi och nu reas egenvårdsprodukter ut i stor skala.

– Vi vill leva vidare i någon form, även om det kanske kan bli svårt. Vi har fört samtal med alla kedjor. En lösning kan vara att Apoteket AB som tidigare letat efter en större lokal i centrumet tar över. Vårt nuvarande läge är mer attraktivt än Apotekets befintliga. Men Apoteket AB får som bekant inte nyetablera i nuläget, möjligen till hösten, säger Per Åberg, ägare till Boots i Haninge till Svensk Farmaci.

Apoteket öppnade i juni förra året.

– Vi upptäckte rätt snart att det inte skulle gå. Kostnaderna var för stora. Ett problem har hela tiden varit att vi sålt väldigt lite av Boots varor.

Vilken enskild faktor har bidragit mest till den negativa utvecklingen?

– Bristande engagemang från engelsmännen, supporten från Boots centralt har varit otillräcklig från början. En rimlig åtgärd som hade underlättat mycket för oss vore om franchiseavgiften på läkemedelsortimentet hade avskaffats, säger Per Åberg.

Mest läst