Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vi förväntar oss inget nytt system”

Även generikabolagen är positiva till förra veckans tilläggsdirektiv till apoteksutredningen. Branschföreningen tror inte att syftet är en ny generikamodell.

Föreningen generiska läkemedel, FGL, har tillhört de klaraste förespråkarna för det nuvarande systemet och ersättningsmodellen för apotekens generiska utbyte.

Förra veckans besked om tilläggsdirektiv till Sofia Wallströms pågående apoteksutredning – se artikel länkad här nedan – öppnar dock för en möjlig förändring av systemet.

Utredningen ska nu även ”lämna förslag som rör prissättning av generiska läkemedel eller som rör föreskrifterna om utbytet av läkemedel i lagen om läkemedelsförmåner m.m”.

Kenneth Nyblom, FGL:s vd, ser ändå positivt på beskedet.

– Det här blir nog bra, säger han till Svensk Farmaci.

Han tror inte att regeringen vill ändra dagens system där TLV fastslår periodens varor som sedan lämnas ut av alla apotek i landet.

– Man vill nog snarare komma åt brister i systemet för läkemedel där patentet gått ut men där generisk konkurrens ändå inte uppstår, eftersom Läkemedelsverket klassat läkemedlet som icke utbytbart. Det handlar exempelvis ofta om depåberedningar. Här är det välkommet om utredningen tar ett helhetsgrepp, säger Kenneth Nyblom.

– Det förekommer ofta att läkemedelsföretag ändrar beredningsform och går över till exempelvis depåberedningar eller munlösliga tabletter strax innan patentutgång. Vidareutveckling är bra, men det måste gå att hitta bättre system för att ändå möjliggöra en generisk konkurrens. Här hoppas jag att Sofia Wallström hittar bättre lösningar än de som finns idag.

– Jag har svårt att se att man vill ändra generikasystemet till den modell av norsk typ som apoteksbranschen förespråkar. Men att man skruvar lite på dagens modell är positivt, säger Kenneth Nyblom.

Mest läst