Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Intressant möjlighet för branschen”

Farmacevtisk slutkontroll via webbkamera kan bli en kompletterande affärsidé som möjliggör längre öppettider på apotek, säger Vetaps vd Antonio Gozzo apropå förra veckans dom i Förvaltningsrätten. Hela branschen skulle kunna gynnas, anser han.

Förra veckan underkände Förvaltningsrätten i Uppsala ett beslut från 2011 av Läkemedelsverket, som mot vite förbjöd företaget Vetap att låta farmacevtisk slutkontroll ske på distans via webbkamera.

Domskälen tog dock fasta på formella fel i Läkemedelsverkets hantering och behandlade inte själva sakfrågan.

– Domen är av stort intresse. Vi har inte detaljstuderat den ännu, men vad jag förstår går det inte att dra slutsatsen att verksamheten är tillåten baserad på utslaget, kommenterar Antonio Gozzo, vd på Vetap.

Om farmacevtisk slutkontroll skulle kunna bedrivas på distans skulle det öppna stora möjligheter, tror han.

– För oss skulle det framför allt kunna bli en kompletterande affärsidé som möjliggör längre öppettider på apoteken och bättre service. Inte minst skulle det vara till stor hjälp under sommarmånaderna. Även andra aktörer skulle förstås kunna dra nytta av möjligheten.

Idag har de flesta av Vetaps apotek bara en farmacevt anställd, vilket medför begränsade öppettider.

Mest läst