Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ingen ersättning retroaktivt”

TLV har inga planer på att kompensera apoteksaktörerna för det tidigare felet som gett apoteken cirka 180 miljoner för lite betalt i generikapeng.

Som Svensk Farmaci skrev igår har apotekens ersättning i form av den så kallade generikatian uteblivit i vissa fall fram till den 30 maj i år. Anledningen är ett fel i TLV:s tekniska rutiner.

Enligt gällande föreskrifter ska nämligen apoteken kompenseras med tio kronor för expediering av ”generika och utbytbara läkemedel”, men i verkligheten har apoteken bara kompenserats för utbytbara läkemedel.

Missen ska enligt TLV ha kostat apoteksföretagen totalt omkring 73 miljoner kronor per år.

TLV har dock inga planer på att kompensera apoteken retroaktivt.

– Vi har åtgärdat detta från och med den 1 juni i år, men gör inga utbetalningar bakåt i tiden, säger Inger Erlandsson, chef för apoteksfrågor på TLV, till Svensk Farmaci.

Den eventuella höjningen av generikapengen nästa år är ingen kompensation bakåt i tiden, snarare en möjlig ersättning för en planerad förändring som också är tänkt att införas nästa år:

– Vi kommer att se över och ändra våra föreskrifter så att utbetalning av generikatian bara ska läggas på utbytbara läkemedel, säger Inger Erlandsson.

Mer information senare.

Mest läst