Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Viktig signal till branschen”

LV:s besked att apotekskedjan Vetap får drivas och överlåtas av ett konkursbo är oerhört viktigt för branschen, enligt konkursförvaltaren Erik Hovstadius. Ett annat beslut hade inneburit dödsstöten för nya apoteksentreprenörer.

Som Svensk Farmaci skrev igår drivs den djursjukhusbaserade apotekskedjan Vetap för närvarande av ett konkursbo, i väntan på att ett ägarskifte ska kunna fullföljas.

Konkret väntar Vetap nu på nya apotekstillstånd från Läkemedelsverket för sina fyra apotek.

– Apotekstillstånden är kopplade till organisationsnummer och vid en konkurs där en ny ägare tar över måste den nya ägaren ansöka om nya tillstånd. Vi har en dialog med Läkemedelsverket och de vet att det är bråttom, säger Antonio Gozzo, vd på Vetap.

Ett köpeavtal med den nya ägargrupperingen är underskrivet, men övertagandet är villkorat av att apoteken fått de erfoderliga nya apotekstillstånden.

Tamro stoppade varuleveranserna till Vetap under en period efter konkursen i maj, men med de nya ägarna i bakgrunden har leveranserna kunnat återupptas och apoteken har öppnat igen.

Strax efter konkursen i maj fick konkursförvaltaren Erik Hovstadius ett klartecken från Läkemedelsverket att kedjan kunde drivas vidare i konkursboets regi.

Konkursförvaltaren Erik Hofstadius beskriver detta som ett oerhört viktigt besked för hela branschen.

– Att sälja ut lagret går inte, det visste vi sedan den aktuella konkursen i Luleå, för detta krävs partihandelstillstånd som tar lång tid att få. Läkemedelsverket var nu för första gången tvunget att bestämma sig om de skulle ge klartecken till drift av apotek i ett konkursbos regi, säger Erik Hovstadius till Svensk Farmaci.

– Konsekvenserna av ett nej hade blivit mycket omfattande för alla enskilda apoteksentreprenörer som har krediter. Det skulle innebära att bankernas säkerhet för att bevilja lånen till dem i ett slag blivit värdelösa. Det skulle sannolikt ha omöjliggört för nya apoteksentreprenörer att få krediter.

Enligt Antonio Gozzo består den nya ägargrupperingen bakom Vetap av investeraren Bengt Julander och Lantmännen, som tar över varsin tredjedel av bolaget.

Den tredje tredjedelen delas mellan vd:n Antonio Gozzo, investeraren Christian Drougge och entreprenören Jens Mogensen.

Mest läst