Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svenska apotek i Kurdistan

Svenska Phil Med Alliance och oljebolaget Qaiwan ska bygga upp en helt ny apotekskedja, Swedish European Pharmacy, i irakiska Kurdistan.

Linköpingsbaserade Phil Med Alliance och Qaiwan, det största oljebolaget i irakiska Kurdistan, skrev tidigare i vår under ett kontrakt som innebär en storsatsning på modern vårdinfrastruktur och apoteksverksamhet i irakiska Kurdistan.

Bolagen har bildat ett gemensamt företag, Phil Med Alliance Qaiwan Group, som ska härbärgera satsningen.

Målet är att 300 nyckelfärdiga apotek ska ha öppnat senast 2017 med varumärket Swedish European Pharmacy.

Konstellationen för nu samtal med svenska apotekskedjor, bland annat Apoteket AB, om deltagande i projektet.

– De här apoteken ska bara tillhandahålla EMA-godkända läkemedel. Distributionen kommer att ombesörjas av DHL. Samarbetet omfattar också utbildning av personal till de kurdiska apoteken, berättar Gunnar Boström, senior exportrådgivare på Phil Med Alliance Qaiwan Group.

– Det finns också långt gångna planer på att tillverka läkemedel under eget varumärke i Europa. Dessa läkemedel kommer troligen att packas i Sverige och lanseras i alla arabländer, säger Gunnar Boström.

Utöver apoteken ska Phil Med Alliance Qaiwan Group etablera två toppmoderna sjukhus med det liknande varumärket Swedish European Medical.

Phil Med Alliance, tidigare baserat i Mjölby men nu i Linköping, är ett sälj- och exportbolag inriktat på utvecklingsländer där läkemedelsföretagen inte har egen representation.

Bolaget leds av Gunnar Boströms fru Gun Marie Boström och har flera profiler från apoteks- och läkemedelsbranschen knutna till sig, bland annat Seppo Silander, Ulf Rydell och Claes Wallén.

Mest läst