Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteksreform upprör i Italien

Italiens apoteksreform orsakar stora protester. Landet blir det första i EU som tillåter försäljning av receptbelagt utanför apotekskanalen. De så kallade parapharmacies som nu får sälja vissa receptläkemedel måste dock övervakas av farmacevter.

5000 nya apotekstillstånd, valfria öppettider för apoteken och försäljning av vissa receptbelagda läkemedel även i så kallade parapharmacies.

Det är de stora nyheterna i den apoteksreform som den italienska regeringen siktar på att genomföra. Reformen har väckt reaktioner – apotekens intresseorganisation Federfarma ville genomföra en dagslång strejk och stänga apoteken, men det har stoppats av kontrollmyndigheten eftersom det ansågs samhällsfarligt. Federfarma planerar dock andra proteståtgärder.

Det är bland annat receptbelagda veterinärläkemedel som kommer att kunna säljas i så kallade parapharmacies från och med 1 januari nästa år.

Dessa är affärer som hittills bara fått sälja receptfria läkemedel och vissa naturläkemedel. Till skillnad från i exempelvis Frankrike måste italienska parapharmacies stå under övervakning av farmacevtisk personal.

Hittills har de italienska apoteken bara haft öppet från måndag till fredag, och turats om att ha helgöppet. Från och med nästa år väljer varje apotek helt fritt sina öppettider.

De nya apotekstillstånden kommer att delas ut genom nationella prov, där innehavare av apotek eller parafarmacier får extra poäng.

Från början hade regeringen föreslagit att apotekare över 65 år inte skulle få vara innehavare av apotek, men den regeln har försvunnit i det sista lagförslaget som presenterats. De som är under 40 år måste däremot ha en äldre kollega att samarbeta med.

Från och med nästa år vill den italienska regeringen även möjliggöra att läkemedel säljs i mindre förpackningar, även med en enda tablett.

Mest läst