Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vatten – var god betala

Behöver du vatten för att skölja ned din tablett direkt på apoteket? På de flesta håll erbjuds vatten gratis, men på ett apotek i Göteborg tvingas kunderna nu betala 16 kronor för en vattenflaska.

Som regel, både på monopoltiden och efter omregleringen, har kunder som köpt tabletter på ett apotek och frågat efter vatten för att underlätta nedsväljningen också erbjudits detta gratis.

Men nu är det stopp för det – åtminstone på apoteket på Centralstationen i Göteborg.

Istället hänvisas kunderna till att inhandla en vattenflaska för 16 kronor.

Sedan de förslutna plastmuggar med vatten som tidigare delades ut tog slut, har apoteket inte fått några nya. När Svensk Farmaci ringer upp så berättar personalen att det handlar om en besparing och hänvisar till ett ”beslut på högre nivå i företaget”.

– Det kan hända att andra apotek inom Apoteket erbjuder vatten, men det är nog bara för att muggarna inte tagit slut ännu, säger en av apotekets anställda.

Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, har dock inte hört talas om något beslut om något ”vattenstopp” inom företaget.

– Det är inget beslut som fattats på koncernledningsnivå i alla fall. Jag vet inte exakt vad som gäller och skulle i så fall behöva kolla av det, säger hon.

Svensk Farmaci testade fem apotek i redaktionens närområde – tre inom Apoteket AB, ett tillhörande Apotek Hjärtat och ett inom Doc Morris.

Samtliga fem erbjöd gratis vatten vid inköp av tabletter.

Mest läst