Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Norge går med i EIPG

Europa blir åter mer attraktivt för industriell läkemedelsutveckling, framför allt när det gäller biologiska läkemedel, spåddes det vid de europeiska industrifarmacevternas årsmöte i Lissabon som avslutades igår.

Det nordiska inflytandet förstärks i den europeiska industrifarmacevternas gruppering EIPG. Norge valdes in som ny medlem vid årsmötet i Lissabon 4-6 maj.

European Industrial Pharmacists Group, EIPG, representerar över 14 000 industrianställda farmacevter i Europa, inklusive många industrianställda farmacevter i Sverige eftersom Sveriges Farmacevtförbund är medlem.

Vid ett möte på farmaceutiska fakulteten i Lissabon gav EIPG:s ordförande, britten Luigi Martini, sin bild av den europeiska läkemedelsindustrins läge.

Ständiga besparingar på läkemedel i Europa har bidragit till att produktion, forskning och utveckling flyttat till tillväxtmarknader som Indien och Kina. Men det finns visst hopp.

– I framtiden finns bäst möjligheter för tillverkning, forskning och utveckling av biologiska läkemedel i Europa, där vi fortfarande kan motivera den högre kostnadsnivån med högre kompetensnivå, sa Luigi Martini.

Den svenske apotekaren Pär Tellner, tidigare vice president i EIPG, avgick vid årsmötet från styrelsen men kvarstår som förbundets kontaktperson fram till i höst, då Laila Yakob Massamiri tar över.

Han efterlyser en geografisk mobilitet hos farmacevter med ambitioner inom läkemedelsindustrin.

– Unga farmacevter som vill arbeta i läkemedelsindustrin i framtiden måste i allt högre grad vara beredda att flytta till andra länder, då industrin nu verkligen är global. Arbetsmarknaden varierar också från land till land. Det framgick vid årsmötet att det i till exempel Tyskland och Frankrike nu råder brist på industriapotekare, säger Pär Tellner.

Mest läst