Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nytt Boots-apotek på fallrepet

Boots-apoteket på Dragarbrunnsgatan i Uppsala som öppnade i december har redan gått i konkurs med stora skulder.

I mars berättade Svensk Farmaci om Boots-apoteket i Nacka, som ägarna beslutat att stänga på grund av bristande lönsamhet.

Nu har Boots apotek i Handelsbankens tidigare lokaler i centrala Uppsala gått i konkurs. Apoteket öppnade så sent som i december förra året som Uppsalas 25:e apotek.

I måndags lämnade företaget in en konkursansökan, där det kommer fram att man har över tre miljoner kronor i underskott, varav hälften leverantörsskulder, skriver UNT på nätet.

En konkursförvaltare tar nu över ansvaret för apoteket och undersöker om något annat företag kan driva det vidare.

Mats Malmqvist var med och startade apoteket, men är idag rådgivare i bolaget och har lämnat styrelsen. Enligt honom beror konkursen på höga kostnader till det brittiska moderbolaget.

– Kostnaderna är anpassade efter att Boots i Sverige ska var en kedja med 100 till 150 apotek. Vi sitter fast i avtal som är oproportionerliga, säger Mats Malmqvist till UNT.

– Den här utvecklingen är tråkig och tyder på att konkurrensen på den omreglerade apoteksmarknaden är mycket hård. Det indikerar också att intjäningsmöjligheterna är för små med dagens ersättningssystem, kommenterar Thony Björk, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund.

Företagarna bakom apoteket har även planer på att öppna ett apotek i stadsdelen Gottsunda i höst.

De planerna kvarstår trots konkursen enligt Mats Malmquist, eller som han uttrycker sig till UNT: det företaget har inte gått i konkurs ännu.

Mest läst