Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Evidensbaserad medicin oväntad möjlighet

Vad kan en farmaciutbildning användas till utanför forskningen och apoteksvärlden? Svensk Farmacis bloggare Sandra Ghebremariam summerar sina intryck från ett ovanligt examensarbete.

Examensdagen ligger bara några veckor bort och just nu sitter jag och reflekterar över allt som jag har fått lära mig denna termin.

Efter en nästan en hel termin på SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, kan jag konstatera att jag inte hade kunnat vara mer nöjd med mitt val av fördjupningsprojekt.

Mina förväntningar om att utöka min kunskap om evidensbaserad medicin och att få en djupare förståelse för arbetet inom SBU har verkligen överträffats.

Förutom att jag har deltagit i ett spännande projekt, har jag fått privilegiet att vara omringad av duktiga och erfarna medarbetare som har kunnat bidra med viktig kunskap som jag har haft stor nytta av i mitt examensarbete.

Mitt intresse för att arbeta inom HTA-organisationer (Health technology assessment) har växt ännu större och jag tror även att dessa erfarenheter under examensarbetet har hjälpt mig att knyta ihop en del lösa trådar som har uppstått under utbildningen.

Tidigare har jag fått ta del av flera teoretiska kurser och utfört många labbmoment, men det har funnits få tillfällen då jag har fått erfara någon arbetslivsanknytning i apotekarutbildningen.

Trots att utbildningen är tänkt att leda fram till en examen som ger oss möjligheter att arbeta inom flera områden, har jag inte fått uppleva rent konkret på vilket sätt som jag skulle kunna tillämpa mina färdigheter annat än inom forskning eller apoteksverksamheten .

Den här terminen har däremot varit helt annorlunda från tidigare år, och det känns upplyftande att ha fått denna möjlighet innan jag påbörjar apotekspraktiken efter sommaren.

Mest läst