Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

David Brennan avgår

Astra Zeneca meddelar idag att koncernchefen David Brennan slutar efter drygt sex år i företagstoppen. Simon Lowth tar över temporärt. Förändringen gör att Leif Johansson tillträder som ny ordförande tidigare än planerat.

David Brennan slutar som koncernchef och lämnar även bolagsstyrelsen den 1 juni.

Astra Zenecas finansdirektör Simon Lowth har tillfrågats om att bli tillförordnad koncernchef från det datumet, till dess att en permanent efterträdare finns på plats. Julie Brown blir samtidigt tillförordnad finansdirektör.

Rockaden innebär också att Leif Johansson kommer att efterträda Louis Schweitzer som styrelseordförande redan den 1 juni – tre månader tidigare än planerat.

Johansson blir också ordförande i nominerings- och bolagsstyrningskommittén, vilket gör det möjligt för honom att leda urvalsprocessen för Brennans efterträdare.

Johanssons utnämningar är dock beroende av klartecken från aktieägarna vid årsstämman som hålls idag.

Någon konklusiv förklaring till David Brennans avgång ges som väntat inte i Astra Zenecas presskommuniké.

Så här lyder hans kommentar:

”Efter mer än sex år som koncernchef för det här fantastiska företaget har jag tagit beslutet att stiga åt sidan för att ge möjlighet för en ny ledare att ta över. Styrelsens beslut att utse Simon Lowth som tillförordnad koncernchef har mitt fulla stöd och jag är övertygad om att Astra Zeneca kommer att fortsätta att positivt påverka patienters liv runt om i världen, och genom att göra detta leverera mervärde till aktieägarna.”

Mest läst