Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nedläggning födde nya idéer

Idéerna spirar trots allt i skuggan av det dystra beskedet på Astra Zeneca i Södertälje. Tio tidiga forskningsprojekt erbjuds till försäljning, och villkoren för personalen som får gå börjar klarna.

Redan andra dagen efter beskedet om att företaget ska lägga ned sin forskningsanläggning i Södertälje hände någonting, berättar Mervi Vasänge, apotekare på Astra Zeneca i Södertälje.

– Idéer som stack iväg åt alla möjliga håll kom upp. Flera personer har sagt att det kanske var det här de behövde för att tänka om och tänka nytt.

Hon är ansvarig för arbetsgruppen Nya jobb och karriärer som bildades efter beskedet om att företaget ska lägga ned forskningsanläggningen i Södertälje.

Hon betonar att de flesta idéer om nya företag och vidareutbildning fortfarande är omogna. Men viljan, energin och ambitionen finns.

Bland annat hos Pontus Forsell, forskare inom smärtlindring, som funderar på att starta eget bolag.

– Min uppfattning är att det finns ett 40-tal personer här som är intresserade av att driva eget på olika sätt. Vi för en dialog med företagets ledning om möjligheterna att fortsätta att bedriva verksamhet i lokalerna, säger han.

Än är det för tidigt att avslöja konkreta idéer, men det kan handla om att starta kontraktsforskningsbolag, bioteknik- eller läkemedelsföretag.

Astra Zeneca har beslutat att tio av de tidiga forskningsprojekt som drivs vid anläggningen kommer att erbjudas till försäljning. 25 projekt flyttas över till den nya aviserade virtuella neurologiska forskningsenheten. Fem projekt flyttas till andra delar av bolaget.

De första som slutar gör det redan om några dagar, vid månadsskiftet. Den 1 september ska runt hälften av de 1200 uppsagda forskarna ha lämnat bolaget, och resterande personer slutar under hösten. Enligt branschtidningen Biotech Sweden har 40 Södertäljeforskare fått erbjudanden om att flytta med till Mölndal.

Förhandlingarna om avgångsvederlag är avslutade och resulterade i samma upplägg som gällde vid nedläggningen i Lund. Vederlagen baseras på anställningstid och varierar från fem till maximalt 22,5 månadslöner.

Lars Leijonborg utsågs av regeringen till samordnare av efterarbetet efter nedläggningen, men har ifrågasatts av såväl de fackliga organisationerna som den politiska oppositionen. Leijonborgs mandat går ut inom kort, närmare bestämt den 2 maj.

Läs mer om utvecklingen efter Astra Zenecas forskningsreträtt i Södertälje i Svensk Farmaci nr 2/2012 som kommer ut denna vecka.

Mest läst