Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stopp för nya apotek gillas av konkurrenter

Kronans Droghandel och Medstop välkomnar den nya ägarinstruktionen som tolkas som ett omgående stopp för Apotekets nyetableringar. Men Kronan ifrågasätter varför dos- och distansläkemedel inte ingår i beräkningen av marknadsandel. UTÖKAD 16:18

Apoteket AB:s konkurrenter har länge argumenterat för att Apotekets marknadsandel ska beräknas på omsättning.

De fick stöd i KPMG:s konsultrapport till Socialdepartementet i vintras och nu även i nya ägardirektiv som väntas antas på Apotekets bolagsstämma på torsdag.

– Att marknadsandelen definieras utifrån omsättning är bra men ingen överraskning. Det är givet. Överraskningen är att det tagit så lång tid att komma fram till detta, säger Fredrik Söderberg, vd på Apoteket AB:s konkurrent Medstop, till Svensk Farmaci.

– Begränsningen av Apoteket AB:s etableringsmöjligheter är även de givna då det finns har funnits en marknadsbegränsning i direktiven. Problemet har varit tolkningen av direktiven. Nu när det är klargjort så fick sunt förnuft råda även i denna fråga till slut.

Enligt KPMG hade Apoteket AB 2011 en omsättningsbaserad marknadsandel på 36,5 procent, det vill säga en större andel än den nu föreslagna övre gränsen 36 procent.

– Den nya begränsningen betyder omgående stopp för etableringar och det är mycket viktigt för den fortsatta marknadsutvecklingen, säger Fredrik Söderberg.

Han väntar nu med spänning på ägarnas avkastningskrav för bolaget.

– Styrningen och uppföljningen av bolagets finansiella prestation från regeringens sida är av yttersta vikt framöver.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel, välkomnar att beräkningssättet av Apotekets marknadsandel förändras.

Men han tycker att det är konstigt att dos-, distans-, och hemofililäkemedel inte ingår i beräkningen.

– Det är också viktigt att beräkningen, som ju ska inledas redan detta kvartal, sker på ett tydligt och transparent sätt, säger han.

Mest läst