Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Medcap bakom ny dosaktör

Nystartade Specialistapoteket AB, som finansieras av Medcap, satsar på dosmarknaden. Företaget deltar i tre aktuella landstingsupphandlingar.

Medcap är ett riskkapitalbolag inom life science som bland annat står bakom den nya aktören inom extemporeläkemedel Unimedic.

Bolaget är också finansiär till det nystartade företaget Specialistapoteket AB (tidigare Grundstenen AB), som siktar på att bli en ny aktör inom dosläkemedel.

Specialistapoteket har deltagit i två avgjorda nationella dosupphandlingar, Norrlandstingens och Stockholm/Gotlands, och deltar även i den ännu inte avslutade upphandlingen i Västra Götaland och Halland.

I Norrlandstingens upphandling förlorade Specialistapoteket upphandlingen eftersom vinnande Apoteket AB erbjöd ett lägre pris. Här deltog även företaget Apotekstjänst AB.

I Stockholm och Gotlands upphandling försvann bolaget redan innan anbudet hade granskats eftersom bolaget vid ansökningstillfället var nytt och inte hade någon giltig F-skattsedel.

– Det är märkligt att man diskvalificerar oss på en sådan petitess. Vi hade meddelat att vi hade ansökt om F-skattsedel, men det tar ju alltid tid att få en sådan, säger Clas Lindbergson, ansvarig för upphandlingar på Specialistapoteket.

Bolaget har dock, till skillnad från konkurrenten Svensk Dos AB, valt att inte överklaga beslutet.

Företagets anbud i Stockholm/Gotland låg enligt Clas Lindbergson på ”mindre än 50 procent” av Apoteket AB:s vinnande anbud (3,93 kronor per patient och dygn).

– Landstingen gick miste om en stor möjlig besparing genom att inte beakta vårt bud, säger Clas Lindbergson.

Mest läst