Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Regeringen ger apoteken nya uppgifter

Regeringen har fattat beslut att flytta över ett antal högspecialiserade verksamheter från sjukvården till öppenvårdsapoteken - och ersätta apoteken för arbetet. Först ut blir delar av neonatalvården och den neurologiska kirurgin.

Förberedelserna för förändringen inleds redan idag, den 1 april. Reformens andra del startar i augusti när in vitro-fertilisering (IVF) och delar av strålterapin inom cancervården flyttas över till apoteken.

– Vi är nöjda med omregleringen och fortsätter nu med den här reformen som är väl förankrad, säger Stephan K Carlsson, vikarierande gruppledare för läkemedelsfrågor på Socialdepartementet.

Kommer personal från vården att följa med, eller får farmacevterna och den övriga apotekspersonalen utökade arbetsuppgifter?

– Befintlig personal kommer att klara det. Vi har ett oerhört starkt förtroende för apotekspersonalens kompetens, säger Stephan K Carlsson.

Överflyttningen ska delvis finansieras av de så kallade patientsäkerhetsmiljonerna.

– Det är helt logiskt, den här reformen kommer att gynna patientsäkerheten, säger Stephan K Carlsson.

Martin Lindeblad, vice förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund, välkomnar beslutet.

– Vi har alltid hävdat att apoteken ska ses en del av sjukvården och det är glädjande att politikerna äntligen lyssnat, säger han.

Mest läst