Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fortsatta bekymmer med läkemedelsleveranser i väst

NU-sjukvården i Västra Götaland rapporterar om stora bekymmer med restnoteringar och sena leveranser av läkemedel. Detta sedan läkemedelsförsörjningen börjat ske via Apoteket Farmacis regiongemensamma lager, RGL.

Läkemedelsförsörjningen till sjukhusen i Västra Götaland sker från och med februari/mars till övervägande del via ett nytt regiongemensamt lager, RGL, som Apoteket Farmaci byggt upp i Mölnlycke.

Inom NU-sjukvården i Västra Götalandsregionen – som omfattar sjukhusen i Uddevalla, Trollhättan, Lysekil, Strömstad och Dalsland – har flera av sjukhusen nu hunnit fått leveranser från RGL under en period.

Den inledande erfarenheten är stora bekymmer med restnoteringar och sena leveranser, berättar Lena Stroud, apotekare och chef för NU-sjukvårdens läkemedelsenhet, för Svensk Farmaci.

– Det här hade man möjligen varit orolig för med en ny aktör, men jag trodde inte att det skulle bli sådana här problem med Apoteket Farmaci, konstaterar hon.

Annema Paus, vd på Apoteket Farmaci, ser mer positivt på situationen.

– Vi har inköringsproblem, men löser det successivt. Det är stora förändringar som har gjorts och kombinationen av att vi på kort tid flyttat elva enheter till en, har ett nytt beställningssystem och ett förändrat sortiment med veckobeställningar från regionen har lett till att lagernivåerna inte alltid har varit rätt, säger hon.

Även om det inledningsvis ser problematiskt ut tror Lena Stroud att modellen med RGL och att regionen nu tagit över ledning och styrning av läkemedelsförsörjningen i egen regi, är ett bättre system än det tidigare.

– Nu har vi definierat ett gemensamt sortiment för hela regionen och förväntar oss en minskad resthantering genom att ha ett gemensamt lager. Att kompetensen om läkemedelsförsörjningen finns i vår verksamhet gör också att vi kan följa utvecklingen bättre och ställa bättre krav, säger Lena Stroud.

Mest läst