Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedel via bilen ger konkurrensfördel

Utkörning av läkemedel från apoteket till användaren är ett sätt att säkra kunder på apoteksmarknaden – och ett alternativ till distanshandel. Minst tre apotek i landet erbjuder tjänsten i nuläget, men volymerna är små.

Ett av dessa är Apoteksgruppens apotek i Borgholm som drivs av Kristian Aranäs. Hans apotek är under större delen av året det enda som håller öppet i kommunen.

Han kör själv ut apoteksvaror till kunder i hela kommunen, norra halvan av Öland, varje onsdag. Kunderna betalar 50 kronor för tjänsten.

– Det handlar inte om några större volymer, det finns ingen ekonomi i det. Igår hade vi all time high med sju kunder. Det handlar mer om ett sätt att erbjuda en bra service till kunderna. Det var också ett sätt att möta det faktum att vi förlorade möjligheten att skicka till apoteksombud som vi gjorde när vi tillhörde Apoteket AB, säger han.

Sedan i höstas erbjuder också apoteket Humlan i Oxbackens centrum i Västerås, även det inom Apoteksgruppen, hemkörning av apoteksvaror. Erbjudandet gäller adresser inom Västerås tätort.

I mars har intresset ökat – cirka 50 hemleveranser gjordes då. Även i Västerås är priset 50 kronor för privatpersoner, medan vårdinrättningar får betala 100 kronor.

– Kunderna skriver ett avtal med oss men förbinder sig inte till ett visst antal leveranser, utan ringer när de behöver medicin. Det är en service men även ett sätt för oss att få fler kunder, säger Janet Tulgar som driver apoteket Humlan till VLT.

Den fristående entreprenören Magnus Wetters Skåneapoteket, som Svensk Farmaci skrev om förra veckan, erbjuder också hemkörning av apoteksvaror.

Mest läst