Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Etableringskrock i Skåne

I Stockholms län har 85 nya apotek öppnats sedan omregleringen, medan Jämtland bara fått ett. Men i apotekstäthet toppar ändå just Jämtland medan Stockholm fortfarande ligger dåligt till. Skånska Staffanstorp går i vår från ett apotek till fyra.

313 nya apotek har till dags dato slagit upp portarna i Sverige sedan omregleringen av marknaden, enligt Sveriges apoteksförenings årsrapport för 2011. 121 av dessa öppnade i fjol.

Alla län har flera apotek nu än före omregleringen. Jämtland och Gotland har dock bara fått varsitt nytt apotek, enligt rapporten. I kontrast har Stockholms län fått 85 nya, Västra Götaland 53 och Region Skåne 43 nya apotek.

Sett till apotekstäthet, räknat som antal invånare per apotek, ligger dock såväl Stockholm, Västra Götaland och Region Skåne fortfarande sämre till än riksgenomsnittet.

Jämtland, Västerbotten och Västernorrland toppar i apotekstäthet.

Idag går det ett apotek på 7600 invånare i landet, att jämföra med ett på cirka 10 000 personer före omregleringen.

Logiken i apoteksetableringarna kan ibland, utifrån betraktat, vara svår att förstå. Skånska Staffanstorp går exempelvis under våren på kort tid från ett apotek till tre eller fyra.

Doc Morris och Medstop öppnar båda inom kort bara ett stenkast från det existerande Apotek Hjärtat på Storgatan. Dessutom har den fristående entreprenören Magnus Wetter en butikslokal i närheten, som dock i nuläget inte har något apotekstillstånd.

– Det här är en följd av att kedjorna inte känner till varandras etableringar. Så är det när det är konkurrens, då är det ingen samordning. Men jag kan förstå att det kan te sig lite konstigt, säger Joachim Nielsen, etableringschef på Medstop, till Skånska Dagbladet.

Närliggande Hjärup med knappt 5000 invånare saknar dock fortfarande ett eget apotek.

– De stackarna hade behövt något eget, säger Staffanstorpsbon Gisela Lindgren till Skånska Dagbladet.

Mest läst