Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Apotekssystemet har nått sin gräns”

121 nya apotek öppnade under 2011, ett år som präglades av vikande lönsamhet och stagnerad omsättning på apoteksmarknaden. Det framgår av Sveriges apoteksförenings årsrapport som presenterades idag.

2011 var ett kämpigt år för apoteksbranschen. Det var huvudbudskapet när branschföreningen Sveriges apoteksförening presenterade sin årsrapport för 2011 idag.

– Generellt kan man konstatera att det andra året för branschen har varit tufft. Det verkar som om det nuvarande systemet för apoteksbranschen har nått sin gräns. Många aktörer har problem med sin lönsamhet. Det har varit ett år då vi har sett den första apotekskonkursen och det har annonserats att en del apotek kommer att stänga. Trots det har aktörerna i branschen levererat enligt de politiska målen och apotekstillgängligheten har ökat avsevärt, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Branschens totala omsättning var cirka 33,5 miljarder kronor under 2011 – i stort sett samma nivå som 2010.

Sveriges Apoteksförening passade också på att kritisera det nuvarande regelverket.

Inom receptbelagda läkemedel, som står för 80 procent för omsättningen, har apoteken enligt föreningen ingen möjlighet att påverka vare sig priser, leveranser eller konkurrens.

– Om tillgängligheten och servicen ska förbättras ytterligare måste apoteken få större möjligheter att påverka förutsättningarna för sin verksamhet, annars riskerar trenden att vända, säger Johan Wallér.

Årsrapporten kan läsas och laddas ned på Sveriges apoteksförenings hemsida.

Mest läst