Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Lägg AZ-forskning i stiftelse”

S varnade redan för två år sedan för risken att Astra Zeneca skulle lägga ned forskningen i Södertälje, skriver två tunga socialdemokrater i en debattartikel idag, och kräver åtgärder från regeringen. Unionen vill att en ny stiftelse tar över verksamheten. UPPDATERAD 16:06

De båda politikerna, Ingela Nylund Watz, riksdagsledamot i näringsutskottet och Helene Hellmark Knutsson, finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, anser att även om Astra Zenecas beslut att lägga ner forskningsverksamheten i Södertälje kom som en kalldusch var det inte helt oväntat.

Det skriver de på SvD:s debattforum Brännpunkt idag.

För två år sedan skrev, enligt Watz och Hellmark Knutsson, andra ledande socialdemokrater på just Brännpunkt och varnade för denna utveckling. De uppmanade då regeringen att inleda en dialog med Astra Zeneca och andra läkemedelsföretag för att diskutera vad som kan göras för att få forskningen att stanna i Sverige.

När beslutet kom så valde regeringen att utse Lars Leijonborg till regeringens särskilda samordnare. De båda socialdemokraterna ställer sig frågande till att den person, som fram till och med 2009 var ytterst ansvarig för regeringens ”havererade forskningspolitik”, nu på tre månader ska klara av att lösa detta problem.

Ingela Nylund Watz och Helene Hellmark Knutsson vill att regeringen snarast levererar konkreta besked kring för hur de på kort sikt tänker stötta Södertälje och Stockholmsregionen i det omställningsarbete som nu tar vid.

Idag träffade Unionens ordförande Cecilia Fahlberg och representanter från Unionens klubb på Astra Zeneca regeringens särskilda samordnare Lars Leijonborg.

De framförde förslaget att regeringen bör ta initiativ till bildandet av en stiftelse som ägare till anläggningen i Södertälje. Det skulle enligt Unionen ge tänkbara intressenter tid att hinna fundera på vilka delar av forskningen man eventuellt är beredd att ta över.

– Resurserna i Södertäljeanläggningen är mycket specifika och i många fall unika och det vore därför olyckligt om de splittrades och försvann i och med nedläggningen. Det är särskilt viktigt att infrastrukturen för forskning bevaras för de mindre företag som väntas uppstå i kölvattnet av nedläggningen. Intresset bör vara stort även från internationella aktörer att komma hit och utveckla produkterna i Södertälje, säger Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Mattias Grundström Mitz, Nils Bergeå Nygren

Mest läst