Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hård linje från TLV – alla Gaucher-läkemedel kastas ut ur förmånen

Ytterligare två läkemedel mot Gauchers sjukdom försvinner ur högkostnadsskyddet efter beslut av TLV. Tillverkarna vägrar sänka priserna och TLV anser att preparaten är för dyra.

Enligt besluten utesluts Cerezyme och Zavesca ur högkostnadsskyddet vid indikationen Gauchers sjukdom från och med den 1 juni 2012.

Sedan tidigare omfattas inte heller Vpriv, som också används av patienter med Gauchers sjukdom, av subvention. Det innebär att samtliga läkemedel på marknaden mot Gauchers sjukdom kommer att sakna subvention.

– Det är mycket angeläget att patienterna får tillgång till behandling och vi tycker att företag ska ha rimligt betalt för sina produkter, men för att dessa läkemedel ska vara med i högkostnadsskyddet måste priserna sänkas, säger Rune Dahlqvist, klinisk farmakolog och medicinsk rådgivare på TLV, i ett pressmeddelande idag.

Besluten behöver kanske inte betyda att behövande patienter blir utan läkemedlen, eftersom landstingen har inlett en nationell upphandling av läkemedel mot Gauchers sjukdom.

Mer information senare.

Mest läst