Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Politisk schism om chefsutnämning

En tidigare chef på nedlagda Laegemiddelstyrelsen, som var inblandad i Omniscan-skandalen, har fått ett toppjobb på nya Sundhedsstyrelsen i Danmark. Det har fått sinnena att koka hos Dansk Folkeparti.

Under den så kallade Omniscan-skandalen försökte Laegemiddelstyrelsens ledning mörka begångna fel i samband med att kontraindikationen mot att använda kontrastmedlet Omniscan hos patienter med nedsatt njurfunktion togs bort 1998.

En utredning har fastslagit att tre toppchefer på Laegemiddelstyrelsen i februari 2009 felinformerade både ett utskott i Folketinget och hälsoministern om fel som begåtts vid verkets hantering av kontrastmedlet. En av de tre toppcheferna var Karsten Jörgensen.

När Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti satt i opposition var båda dessa partier mycket kritiska till Laegemiddelstyrelsens ledning apropå Omniscan-affären. De krävde att Karsten Jörgensen och de andra cheferna skulle avgå.

Men nu har Karsten Jörgensen fått upprättelse, rapporterar det danska nyhetsbrevet Dagens Pharma.

Han utsågs nämligen, av den socialdemokratiskt ledda regeringen, nyligen till sekretariatschef på den nya utökade Sundhedsstyrelsen, som Lagemiddelstyrelsen uppgick i den 1 mars.

Utnämningen har fått Dansk Folkeparti att gå i taket. I en interpellation har partiets talesperson i hälsofrågor frågat hälsoministern hur detta kan tillåtas ske.

Tillförordnade hälsoministern Pia Olsen Dyhr svarade i formell ton att saken kan ses som avslutad sedan 2011.

Då meddelade nämligen den danska kammaradvokaten att det inte finns något grundlagsstöd för att utkräva ansvar från de tre cheferna.

Mest läst