Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Kedja i kedjan” på Österlen

Kapitalförvaltaren Per-Olof Nilsson driver tillsammans med sin fru två apotek i Jämtland. Nu har han och två kollegor startat bolaget Österlen Apotek som tar över två apotek på skånska Österlen.

Svensk Farmaci berättade i fjol om Apoteksfamiljen, en ”kedja i kedjan” inom Apoteksgruppen, där åtta apotek drivs av entreprenörerna Mats Winterfeldt och Tony Jansson.

Det finns fler exempel på liknande konstellationer inom den statligt ägda entreprenörslösningen Apoteksgruppen. Apotekaren Lotta Fors driver exempelvis två apotek i Stockholm och ett i Luleå.

Nu tar en ny ”kedja i kedjan” form, baserad på skånska Österlen. Apoteket Lejonet på Storgatan i Simrishamn och Apoteket Hjorten i Brösarp har båda sålts till det nystartade bolaget Österlen Apotek AB.

Bolaget är registrerat i Stockholm med syfte att äga och driva apotek. Österlen Apotek har tre delägare, alla skåningar.

Styrelseordförande är Per-Olof Nilsson, civilekonom och en av grundarna till bolaget Prior & Nilsson Fond och Kapitalförvaltning.

Per-Olof Nilsson driver sedan tidigare, tillsammans med sin fru Alissa Nilsson White, apotek i Åre och Järpen inom ramen för Apoteksgruppen.

– Det har varit roligt och stimulerande att driva dessa apotek och de positiva erfarenheterna har bidragit till köpet av de skånska apoteken, säger Per-Olof Nilsson till Svensk Farmaci.

Han pekar på synergieffekter med att driva flera apotek.

– Det gäller exempelvis val av nya produkter och annan kunskap som är skalbar. De här apoteken är välskötta och har en mycket kompetent personal, som ägare vill vi finnas i bakgrunden och bland annat avlasta i det omfattande pappersarbetet. Vår ambition är att utveckla apoteken från ett lokalt perspektiv, säger Per-Olof Nilsson.

Mest läst