Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Oro inför dansk myndighetsreform

I Danmark är farmacevternas och läkarnas fack oroade efter beslutet att stänga både Läkemedelsverket och Institutet för rationell farmakoterapi. 125 miljoner ska sparas på myndighetssidan inom hälsoområdet.

Som Svensk Farmaci skrev i nummer 1 har den danska regeringen beslutat att stänga läkemedelsverket, Laegemiddelstyrelsen, och integrera dess verksamhet i motsvarigheten till Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen.

Manövern är tänkt att ge stora besparingar och väntas leda till uppsägningar på båda myndigheterna.

I samband med beskedet valde direktören för Laegemiddelstyrelsen, Jytte Lyngvig, att avgå.

Regeringen har även fattat beslut att avskaffa Institutet för rationell farmakoterapi, IRF.

Fackförbundet Pharmadanmark, som ansluter farmacevter, och läkarnas fack Laegeforeningen uttrycker båda oro över konsekvenserna.

– Genom att lägga Laegemiddelstyrelsen under Sundhedsstyrelsen riskerar man att läkemedelsområdet blir nedprioriterat. Vi känner oss inte övertygade om att läkemedelsgodkännanden och läkemedelskontroll hör hemma på en myndighet som har sin utgångspunkt i ett helt annat fokus än läkemedel och har en helt annan kultur, säger Antje Marquardsen, ordförande i Pharmadanmark, i marsnumret av Apotekerforeningens tidskrift Farmaci.

Apotekerforeningen har dock en mer avvaktande linje, och ser vissa möjligheter med förändringarna. Föreningens ordförande Niels Kristensen beskriver reformen, som genomförs parallellt med en offentlig utredning av apoteksväsendet, som regeringens möjlighet att sätta kraft bakom orden på hälsoområdet.

Den danska läkemedelsindustriföreningen ser positivt på den nya myndighetsorganisationen på läkemedelsområdet.

Mest läst