Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stålbad att vänta för Apoteket

Apoteket AB kan tvingas till personalneddragningar i takt med att bolaget går miste om tunga uppdrag på avtalsmarknaden. Bolaget måste nu effektivisera och sänka priser för att öka konkurrenskraften, enligt ekonomichefen Jan Johansson.

I flera landstingsupphandlingar av läkemedelsförsörjning och dos på senare tid har uppdragen tilldelats mindre aktörer som Svensk Dos AB och Apoex, snarare än den tidigare dominanten på området, Apoteket AB.

Apoteket har bland annat gått miste om tunga dos-uppdrag i åtta landsting inklusive Region Skåne – förutsatt att besluten inte förändras via överklaganden. I slutet av mars väntas Stockholms läns landstings och Gotlands tilldelningsbeslut i deras gemensamma dosupphandling.

Apoteket AB vill inte ge några detaljerade kommentarer till utfallen hittills. Men Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, kommenterar utfallen hittills på en övergripande nivå.

– Det är viktigt att vi tar fram nya lösningar och arbetssätt, och den nya konkurrensen kommer att driva på den utvecklingen, säger hon till Svensk Farmaci.

– Det är klart att det inte är en rolig situation att eventuellt behöva avveckla verksamhet. Vi tittar nu ytterligare på hur vi kan möta konkurrensen inför de fortsatta upphandlingarna, säger Eva Fernvall.

I en intervju med nyhetsbrevet Pharma Online nyligen beskrev Jan Johansson, finanschef på Apoteket AB, det faktum att Svensk Dos AB lade sig på noll kronor i ”dospeng” i den första dosupphandlingen som “det mest uppseendeväckande” som hänt Apoteket AB under det senaste året.

– Det är en helt ny situation på avtalsmarknaden som vi måste möta genom att se över vår kostnadsstruktur. Vi måste sänka priserna så att de blir konkurrenskraftiga och vi måste effektivisera våra supportfunktioner, sa Jan Johansson till nyhetsbrevet förra veckan.

Enligt Jan Johansson går det ”absolut inte” att utesluta neddragningar i antal anställda framöver.

Mest läst