Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ekonomi åter i balans

Läkemedelsverkets ekonomi är nu i balans efter några förlusttyngda år på slutet av 00-talet. Verket har fortsatt gott anseende i EU och kapar åt sig en hög andel av de centrala ansökningarna.

Läkemedelsverket, som till stor del finansieras av avgifter från läkemedelsföretagen, brottades under slutet av det förra decenniet med en mycket ansträngd ekonomi.

Under 2008 uppvisade verket exempelvis en negativ kapitalförändring på drygt 106 miljoner kronor. En av förklaringarna var ett regeringsbeslut att minska läkemedelsföretagens avgifter till verket.

Men efter de tunga åren redovisar Läkemedelsverket nu ett överskott på 81 miljoner kronor för 2011. Överskottet täcker tidigare uppkomna underskott i verksamheten.

Verkets årsredovisning för 2011 presenterades igår, och där framgår att Läkemedelsverket fick huvudansvaret för 53 av 192 inkomna centrala läkemedelsansökningar inom EU under året.

– Detta innebär att Sverige har ett stort inflytande på utredningarna och samtidigt att vi kan bibehålla en hög kompetens vid myndigheten, säger Läkemedelsverkets ställföreträdande generaldirektör Enrique Arias i ett pressmeddelande.

Mest läst