Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Rabattsystem” på Kronan anses olagligt

Kammarrätten i Stockholm gick på TLV:s och förvaltningsrättens linje – Kronans Droghandels hantering av Med Mera Visa-kortet anses bryta mot läkemedelsförordningen. Kronans jurister analyserar nu domen och överväger ett överklagande. UTÖKAD 12:52

Köp av läkemedel eller annat på Kronans Droghandel med Med Mera Visa-kort ger poäng i Med Mera Bank, vilket i förlängningen kan ge kunden rätt till premiecheckar. Det går dock inte att använda premiecheckarna vid köp av läkemedel.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, anser att systemet indirekt medför rabatt på receptläkemedel vilket är lagstridigt. Myndigheten förbjöd systemet häromåret mot vite på en miljon kronor.

Kronan överklagade först TLV:s beslut till förvaltningsrätten, som gick på TLV:s linje, och sedan vidare till kammarrätten.

Kammarrätten anser nu i sitt beslut att det inte finns skäl att ändra förvaltningsrättens dom, skriver Dagens Nyheter. Ett rabattsystem som kopplas till köp av läkemedel står i strid mot läkemedelsförordningen och får inte användas, menar rätten.

Kommer ni att överklaga?

– Våra jurister tittar på det nu. Vi har några veckor på oss att analysera domen och bestämma oss, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel, till Svensk Farmaci.

Vilka konsekvenser får det om kammarrättens beslut står fast?

– Vi håller på att tolka domen och väntar med att uttala oss om det.

Mest läst