Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kruse: ”Höga inträdesbarriärer”

Svensk Farmaci bad tidigare chefen på Apoteket International, David Kruse, ge sin version av händelserna som ledde till hans avgång.

Enligt Apoteket AB:s vd Ann Carlsson har det tidigare dotterbolaget Apoteket Internationals verksamhet hittills inte mött förväntningarna. Därför fattade bolagsstyrelsen förra veckan beslut att byta ut chefen för verksamheten David Kruse, se morgonens artikel länkad nedan.

Apoteket International har främst satsat på att ta marknadsandelar inom dosförpackade läkemedel i Norge och Tyskland.

David Kruse, varför har ni inte nått förväntade resultat?

– Vad gäller den befintliga verksamheten så är jag i nuläget inte rätt person att uttala mig om den.

Hur vill du kommentera din avgång?

– Det är inte så dramatiskt, det är en längre tids resonemang med ledningen som gjort att vi kommit fram till det här. Här i Sverige är vi i ett läge där alla apoteksaktörer, inklusive Apoteket AB, ser över sina verksamheter i en allt tuffare konkurrenssituation. Norge och Tyskland är mogna marknader på apoteks- och läkemedelsområdet med höga inträdesbarriärer, marknader där det redan finns ett antal större internationella aktörer. Där råder det, liksom i Sverige, en hård press på läkemedelskostnader och apoteksmarginaler.

Har det varit tuffare än vad ni förväntade er när ni satsade på Norge och Tyskland?

– Det får framtiden utvisa, skulle jag vilja säga. Verksamheterna är fortfarande relativt nya.

Mest läst