Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fel att schemalägga student som apotekstekniker

Det händer att apotek schemalägger praktiserande farmacistudenter som apotekstekniker i löpande drift. Felaktigt, anser kursledningen för praktikmomentet vid Göteborgs universitet.

Häromdagen berättade en praktiserande apotekarstudent om sina erfarenheter av praktiken i en kommentar till ett blogginlägg på svenskfarmaci.se. Studenten hade, mot bakgrund av sina tidigare erfarenhet av arbete på apotek, schemalagts som apotekstekniker.

– Det här är något som vi besvärats av på vissa håll i flera år. Det borde inte inträffa, det bryter mot reglerna och det är något som de borde känna till ute på apoteken, säger Ann-Charlotte Mårdby, ansvarig för praktikkursen vid apotekarprogrammet på Göteborgs universitet.

Hon råder studenter som drabbas att i första hand diskutera saken med handledaren på plats, men om detta inte hjälper, kontakta kursledningen.

– Då kan vi ta en dialog med handledaren och chefen på apoteket och eventuellt också besöka apoteket. Om man mot förmodan inte kan klara upp det hela är den sista utvägen att studenten får flytta till ett annat apotek. Det har hänt några enstaka gånger genom åren, säger Ann-Charlotte Mårdby.

Hur vanligt är det här?

– Vi vet inte, men det händer med jämna mellanrum att vi får kännedom om sådana här fall via utvärderingar eller genom att studenter hör av sig till oss. Frågan har blivit extra känslig nu när studenterna inte längre får betalt.

Mest läst