Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Strid om drift av expeditionsapotek

De offentligt drivna expeditionsapoteken på norska sjukhus ifrågasätts av privata aktörer, som drivit frågan till europanivå. Ett första utlåtande från Eftas konkurrensorgan pekar mot en liberalisering – men de norska myndigheterna stretar emot.

I Norge ägs sjukhusapoteken av fyra regionala, offentliga sjukvårdsorganisationer. Till skillnad från i Danmark men i likhet med Sverige finns också expeditionsapotek riktade till allmänheten på sjukhusen. I Norge har dessa samma ägandeförhållanden som sjukhusapoteken.

Apokjeden, som driver den största norska apotekskedjan Apotek 1, är inte nöjd med detta och vill att sektorn ska öppnas för konkurrens.

– Det är inte en uppgift för det offentliga att driva butik. Vi förstår självklart behovet av farmacevtiska tjänster på sjukhusen, men inte att samma aktör ska driva försäljning av apoteksvaror till allmänheten. Det här är en typ av verksamhet som borde vara konkurrensutsatt, säger Lars Birkeland, tidigare vd på Apotek 1 (nu är han vd för Kronans Droghandel i Sverige), till Norsk Farmaceutisk Tidskrift, NFT.

Redan 2005 lämnade Apokjeden in klagomål till det europeiska konkurrensövervakningsorganet ESA (Efta Surveillance Agency). Den resulterade i en förändring av den norska lagtexten, som dock inte gett någon större effekt i verkligheten, enligt NFT.

Men nu kan Apokjedens sexåriga kamp vara på väg att ge resultat. En andra skrivelse med klagomål har behandlats av ESA, som i ett preliminärt utlåtande fastslagit att expeditionsapoteken bör skiljas från den övriga sjukhusapoteksverksamheten, ha samma avkastningskrav som privata aktörer, inte längre vara undantagna skatt och betala marknadshyra för sina lokaler.

I ett yttrande till ESA försvarar visserligen det norska Helse- och omsorgsdepartementet (HOD) det norska systemet, men Lars Birkeland har svårt att tro att ESA:s slutliga avgörande kommer att skilja sig från det preliminära.

När kommer det slutliga beskedet från ESA?

– Vi vet faktiskt inte, vi kan bara vänta i nuläget. Sent i fjol träffades tjänstemän från departementet och ESA, men jag har inte fått bekräftat att den här frågan diskuterades där, säger Kai Hovden, journalist på NFT till Svensk Farmaci.

Mest läst