Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nekades praktikplats när hon fick sitt första riktiga jobb

Det börjar bli dags för oss apotekarstudenter på termin 10 att söka våra första riktiga apotekarjobb vilket är både spännande och läskigt.

Vilken inriktning ska man välja; industri, klinisk farmaci, myndighet eller apotek?

En kursare till mig meddelade redan i höstas att hon ordnat ett jobb på ett apotek efter praktiken. Trots att jag var väldigt glad för hennes skull kunde jag inte låta bli att känna en klump i magen. Det allra första jobbet är så himla viktigt. Tänk om inte jag hittar något jobb? I Göteborg är det oerhört högt tryck på apotekstjänsterna och arbetsgivarna är ibland så bortskämda med antalet sökande per tjänst att de inte bryr sig om att följa upp en intervju, trots överrenskommelse att göra så.

Men för att återgå till den här tjejen igen. Hon hade tilldelats praktik på Apotek A som i december också erbjöd henne sommarjobb. Eftersom hon redan fått en tillsvidareanställning inom en annan kedja, Apotek B, tackade hon artigt nej till sommarjobbserbjudandet. I början av det nya året blev hon kontaktad av apotekschefen på Apotek A igen och fick då höra att hon inte längre var välkommen att göra sin praktik hos dem, då hon tackat ja till en tjänst på Apotek B. Enligt apotekschefen på Apotek A var det känsligt om tjejen fick ”kunskap om systemen och strategierna” på Apotek A om hon sen skulle jobba på Apotek B.

Man tar ju sig för pannan, får det verkligen gå till så här!?

En ambitiös, duktig och driven student blev alltså nekad sin praktikplats för att hon skaffat sig ett jobb med start efter praktiken. Vad sänder det ut för signaler egentligen? Hon blev straffad när hon egentligen borde bli dunkad i ryggen. Hur tänkte apotekschefen där?

Som tur var kunde den framtida arbetsgivaren, Apotek B, ordna med en ny praktikplats till henne istället. Frågan är dock, fick Apotek A verkligen göra så? Apotek A kanske inte ville lära upp henne åt konkurrenten, men i så fall borde universitet vägra att utbilda studenter som inte planerar att arbeta inom akademin. Att resonera så är ju helt felaktigt.

Hur går det för nästa student som råkar ut för detta problem? Vi ska ju vara studenter på apoteken under vår praktik. Vi ska lära oss vårt yrke, inte tränas för att bli medarbete på en specifik kedja. Alla borde inse att många studenter kommer göra sin praktik inom en kedja och sedan jobba inom en annan.

Apotek A hade inte en särskilt sund inställning till den här studenten och personligen tycker jag att en sådan här incident borde göra att apoteket inte får ta emot studenter i framtiden.

Jag är nyfiken på vad andra apotekschefer har för inställning, hade ni gjort likadant? Vad tjänar man på att försökt sätta käppar i hjulet för en snart utexaminerad apotekare?

Mest läst