Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Leverantör anklagar Apoteket för dålig affärsetik

Swedsafe i Höör anser att företagets öronproppar har kopierats av en konkurrent på uppmaning av Apoteket AB. Men den statliga apoteksjätten slår ifrån sig kritiken.

Under apoteksmonopolet var Apoteket AB en av den skånska öronproppstillverkaren Swedsafes viktigaste kunder. Men när den svenska apoteksmarknaden omreglerades ville företaget få in de nya apoteksaktörerna på kundlistan, skriver Skånska Dagbladet.

– Det var vi tvungna till eftersom Apoteket AB:s marknadsandel krympte till 30 procent i samband med avregleringen. Vi erbjöd dock Apoteket unika förpackningslösningar som inte var likadana som deras konkurrenters. Det var de inte intresserade av och de sade strax därefter upp vårt samarbetsavtal, säger Jörgen Håkansson, produktchef på Swedsafe, till Skånska Dagbladet.

Apoteket AB började några månader senare sälja närmast identiska förpackningar med öronproppar från en annan leverantör. Då ilsknade Swedsafe till.

– Döm av vår förvåning när förpackningen med öronproppar var exakt likadan. Vi är stolta över vår förpackning som vi lagt tid, utseende och funktionalitet på. Man brukar inte bara stjäla, sådan yrkesstolthet kan man väl ändå ha, säger Jörgen Håkansson.

– Jag blir förbannad. Det är fult och oetiskt agerat av ett statligt bolag, säger Jörgen Håkansson.

Swedsafe hade dock inte patenterat sin förpackning med motiveringen att ett patent ändå kan kringgås.

Lars Skutholm, inköpsdirektör på Apoteket AB, anser inte att hans företag plagierat förpackningen.

– Öronpropparna har tillhört våra egna märkesvaror. När vi byter leverantör byter vi innehåll. Men vi gör inte om allting till följd av att vi byter leverantör. En del har vi plockat fram tillsammans med Swedsafe vad gäller förpackningen. Sen kan det uppstå en diskussion om vilket som är deras och vilket som är vårt, säger Lars Skutholm till Skånska Dagbladet.

Nu har Apoteket bett Swedsafe att göra en tydligare beskrivning om var likheterna finns i de båda produkterna.

– Det är lättare för oss att genomföra förändringar om vi vet vad som är fel.

Göran Berg, vd på på Swedsafe, menar dock att man gett sådan information till Apoteket vid ett flertal tillfällen.

– Plagiatet gäller hela förpackningen och inte bara illustrationerna. Det är ett intrång på upphovsrättsskyddat material, säger han till Skånska Dagbladet.

Mest läst