Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vd-byte hos Vetap

Veterinärens apotek, Vetap, har dragit ned på expansionstakten. Under senhösten stängdes butiken i Enköping och en nyetablering i Växjö sköts på framtiden. Nästa vecka byter företaget vd.

Den nya apoteksaktören Veterinärens apotek, Vetap, etablerade under 2011 apotek på fyra platser i landet.

Företaget finns idag i anslutning till SLU i Uppsala samt vid djursjukhus i Göteborg, Karlstad och Läckeby utanför Kalmar.

Företaget har i dagsläget sju farmacevter anställda.

Vetaps ursprungliga affärsidé var att öppna små enheter utan farmacevtisk bemanning på djursjukhus, och låta receptexpediering/farmacevtisk slutkontroll ske på distans. Idén ogillades dock av Läkemedelsverket och ärendet ligger för avgörande hos förvaltningsdomstolen i Uppsala.

Vetap beslutade i november i fjol att halta sina expansionsplaner något. Företaget sköt en tänkt etablering i Växjö på framtiden. Samtidigt stängde Vetap i Enköping och centrallagret flyttades därifrån till Uppsala.

– Affärsidén i Enköping var distanshandel. För att inte behöva ha dubbel bemanning var det logiskt för oss att flytta över lagret till Uppsala där det fanns farmacevtisk personal och lämpliga lokaler, säger Margret Sandström, vd på Vetap.

I samband med manövern, som formellt föregicks av en sammanslagning av enheterna i Enköping och Uppsala, blev en farmacevt på Vetap i Uppsala uppsagd.

Margret Sandström slutar inom kort själv som vd för företaget.

– Jag har arbetat som konsult och kommer nu att avsluta uppdraget. Fredrik Buch, som är styrelseordförande, kommer att gå in som tillförordnad vd nästa vecka, säger Margret Sandström.

Vetap ingår i koncernen Pharmadistribution som också säljer och distribuerar förbrukningsprodukter inom veterinärområdet.

Huvudägare är Sjätte AP-fonden och Lantmännen.

Hur ser era planer ut 2012?
– Vi planerar ett par etableringar nära eller på större djursjukhus. Vi vill vara där förskrivarna och djurägarna möts. Vi tittar nu framför allt på Stockholms- och Skåneregionen. Växjö ligger på is ett tag, säger Margret Sandström.

Mest läst