Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Inga kritiska rester”

97 procent av periodens varor har kunnat levereras till alla svenska apotek i höst - och det har alltid funnits alternativ att beställa vid leveransproblem. Det säger Kenneth Nyblom, vd för Föreningen generiska läkemedel, apropå TLV:s nya statistik för periodens vara.

Kenneth Nyblom påpekar, apropå TLV-statistiken som Svensk Farmaci presenterade i morse, att många av de bortplockade varorna var borttagna redan innan de aktuella månaderna började.

– I dessa fall kan det knappast kan ha varit ett problem för apoteken, säger Kenneth Nyblom.

Om man exkluderar varor som tagits bort innan månaden börjat, blir antalet bortplockade varor i TLV:s statistik 31 istället för 45 i september, 28 istället för 49 i oktober och 28 istället för 44 i november.

– Det innebär sammanräknat att 97 procent av alla varor kunde levereras hela månaden till hundra procent av landets apotek. I 2,8 procent av fallen var det leveransproblem, men då levererades något annat alternativ istället. Ingen kritisk rest uppstod eftersom det alltid funnits någon som kan leverera substansen, säger Kenneth Nyblom.

– De som blir bortplockade är sannolikt inte heller i rest hela månaden. Om periodens vara 1 går i rest den 20 oktober, och nya leveranser kommer den 22:a, så kan den levereras igen från den 23 oktober. Men då är den bortplockad som periodens vara 1. Så ska det ju också vara, men i statistiken ser det ut som att den inte kunde levereras alls.

Mest läst