Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Prekärt läge för Apoteket AB

Apoteket AB är den enda apotekskedjan som fortfarande inte bytt receptexpeditionssystem fullt ut, och efter Tietos krasch har migreringen avbrutits. Vid årsskiftet ska ATS stängas ned. Force majeure med hänvisning till Tieto-kraschen kan vara en sista utväg för att undvika apoteksstängningar, enligt Apotekens Service.

Samtliga apotekskedjor utom Apoteket AB har nu fullt ut skiftat till nya receptexpeditionssystem. Vid årsskiftet går tidsfristen ut och trotjänaren ATS ska då enligt planen släckas ned.

Marknadsdominanten Apoteket AB är alltså sent ute med sitt skifte (i deras fall till det egenutvecklade systemet Rex). Många av företagets apotek skulle enligt den ursprungliga planen byta system nu under senhösten.

Men Tietos systemhaveri, som fortfarande inte är helt avhjälpt, har kullkastat planerna.

Sedan haveriet häromveckan har inga migreringar kunnat genomföras.

– Apoteket AB:s situation är inte avundsvärd. Tieto har fortfarande inte kunnat ge besked om när de är helt tillbaka, säger Ylva Hambraeus Björling, vd på Apotekens Service till Svensk Farmaci.

Vad händer om apotek inte hinner byta system innan årsskiftet?

– Jag kan inte svara på den frågan i nuläget. Frågan är om vi ska tillåta apoteksstängningar eller om det går att åberopa force majeure med hänvisning till Tietos krasch, säger Ylva Hambraeus Björling.

Varken Mikael Werner, affärsansvarig för övergångslösningen på Apoteket AB, eller Ylva Hambraeus Björling vill uttala sig om exakt hur många apotek som fortfarande ligger kvar i ATS. Men enligt uppgifter till Svensk Farmaci handlar det om en relativt stor andel av företagets apotek, bland annat “flaggskeppet” CW Scheele i Stockholm.

Mest läst