Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Framtidens bekväma apotek?

Enkelt och bekvämt är återkommande koncept här i USA och jag uppskattar verkligen det tänket.

För inte så länge sedan upptäckte jag de så kallade drive through-apoteken. Tanken är att du från din bil, via en lucka in till apoteket, ska kunna hämta ut receptbelagda mediciner och/eller köpa egenvårdsprodukter.

Min första tanke var fruktansvärt fördomsfull och jag såg för mitt inre hur en voluminös person körde in sin stora pick-up för att köpa bantningspiller utan att ens orka lyfta baken från bilsätet.

Sedan tänkte jag om.

Tänk er en ensamstående trebarnsförälder som sent på kvällen åker in till akuten för att en av ungarna drabbats av öroninflammation. Tre övertrötta småbarn kan säkerligen sätta tålamodet på prov i väntrummet. Efter att ha väntat en timma eller två, får föräldern till slut penicillin utskrivet och blir hänvisad till apoteket som ligger på sjukhusområdet.

Visst, föräldern kanske kan lämna barnen i bilen och rusa in för att snabbt hämta ut receptet, men jag har en stark känsla av att det inte hade uppskattats av barnen.

Hur bekvämt och praktiskt vore det inte med ett drive through-apotek då?

Kronans Droghandel lär ha planer på ett drive through-apotek vid ett köpcentrum utanför Sundsvall – det blir spännande att följa. Men det är i anslutning till sjukhus och vårdcentraler som jag tror att drive through-apotek har allra störst potential.

Tänk vad underlättande det skulle vara för äldre och funktionshindrade, de skulle slippa leta efter parkeringsplats och slåss om sittplatser i kön på apoteket.

Satsa på att göra det enkelt och bekvämt för kunderna och jag är ganska säker på att de kommer tillbaka!

Mest läst