Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Smartex på apotek i december

I december börjar det nya rådgivningsstödet Smartex – en modernare tappning av MOD – användas på svenska apotek. Medstop blir först ut att använda tjänsten, och flera apotekskedjor står på tur.

Smartex är ett nytt datorbaserat rådgivningsstöd för apotekspersonal som har likheter med MOD, Muntlig Omsorg i Dialog, som utvecklades av Apoteket AB på monopoltiden.

Systemet har tagits fram av Uppsalaföretaget Läkemedelstjänster AB. Apotekskedjan Medstop är den första kunden, och ytterligare apotekskedjor står på tur inom kort.

– Som kund betalar apoteksaktören dels för det kvalitetssäkrade innehållet men också för det faktum att vi hela tiden håller informationen aktuell, säger Martin Svensson, vd på Läkemedelstjänster.

– Det händer så mycket på läkemedelsområdet och som farmacevt är det i princip omöjligt att hålla sig uppdaterad på allt. Här fyller Smartex en viktig funktion och vi tror att den här lösningen är bättre än MOD.

I användargränssnittet finns ett fliksystem med basinformation om läkemedlen, fördjupad information, produktneutral information om möjlig merförsäljning och kampanjrelaterad information som apoteksaktören kan addera själv.

– Trots hjälpen som Smartex ger är det förstås i slutändan ändå farmacevten som måste göra en bedömning av kundens totala läkemedelsanvändning, säger Martin Svensson.

Informationen bygger främst på läkemedlens godkända produktinformation. Tjänsten är interaktiv – återkoppling från apotekspersonal till Läkemedelstjänster AB kan ske i realtid.

Mest läst