Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Receptfritt i butik stagnerar

Receptfritt i butik har aldrig blivit nån dundersuccé i Danmark, trots att landet har minst antal apotek per capita i Europa. Det senaste halvdecenniet har försäljningen i fri handel stagnerat på 22 procent av den totala, trots att fler läkemedel tillåtits i fri handel.

I Danmark har receptfria läkemedel sålts utanför apotek sedan 2001. Antalet läkemedel som får säljas i fri handel är dock mindre än i Sverige, och endast små förpackningar får säljas utanför apotek.

Nya siffror visar att andelen receptfritt som säljs i butik är närmast identisk – 22 procent – med nivån för fem år sedan. Detta trots att listan över läkemedel som får säljas utanför apotek utökats de senaste åren. Uppgifterna kommer från en ny rapport som presenteras i det danska farmacevtförbundet Pharmadanmarks tidning.

Siffrorna gäller den fria handelns andel av de läkemedel som får säljas utanför apotek i Danmark.

Den enda läkemedelstyp som säljs mer utanför apotek än på apotek är rökavvänjningsmedel, där 53 procent säljs utanför apotek. Det är också den totalt sett mest säljande läkemedelsgruppen i fri handel i Danmark.

I Sverige var försäljningen av receptfritt i butik under andra kvartalet i år 13 procent av den totala försäljningen av receptfritt, enligt Apotekens Service AB:s senaste siffror. Men i totalen ingår dock här även de läkemedel som bara får säljas på apotek. Analyseras endast försäljning av läkemedel som får säljas utanför apotek, som i den danska undersökningen, blir procentandelen i fri handel i Sverige rimligen högre.

Mest läst