Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Översyn kan inte vänta”

Förra veckans mediebevakning av riskkapitalbolagens skatteupplägg har väckt vrede hos debattörer och politiker på vänstersidan. Jennie Nilsson (S), vice ordförande i skatteutskottet, kräver att stoppet av bolagens skatteupplägg skyndas på. En debatt i radions P1 om frågan ställdes in sedan ingen från Alliansen varit villig att medverka.

Efter förra veckans bevakning i Svenska Dagbladet och andra medier uttrycker en lång rad bloggare och debattörer sin vrede över riskkapitalbolagen med verksamhet inom apoteksområdet. Flera skribenter ställer apoteksägarna vid samma skampåle som det kritiserade vårdbolaget Carema.

Finansminister Anders Borg (M) markerade mot riskkapitalbolagen efter tidningsartiklarna förra veckan, och sade sig vilja starta en översyn av reglerna under nästa år.

Men Jennie Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens skattutskott, tycker inte att ministerns aviserade översyn av regelverket bör får ta så lång tid.

I en skriftlig fråga till Anders Borg undrar hon nu huruvida “finansministern inom en snar framtid kommer att lämna förslag på åtgärder” som förhindrar eller begränsar “skatteuppläggen”.

Hon tycker att tidsperspektivet för när en proposition som stoppar verksamheten “verkar svävande”.

P1:s Studio Ett hade i torsdags tänkt arrangera en debatt på temat apoteken och riskkapitalisterna. Riksdagsmannen Jens Holm (V) var inbokad, men Studio Ett hittade ingen från allianssidan som var villig att medverka.

Istället för att låta Jens Holm delta oemotsagd blev det ingen debatt alls. Jens Holm skriver på sin blogg att Sveriges Radio därmed “gått i fällan för alliansens pr-strategi”.

Magnus Thorén, producent för Studio Ett, beklagar att det inte blev någon debatt, men säger till SR:s nyhetssajt att han “inte tror att det bästa som gick att erbjuda lyssnarna var Jens Holm ensam i 15 minuter”.

Mest läst