Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Politiker vill se ersättning för farmacevtiska tjänster

Omregleringen har enligt många gjort att apoteken utvecklats i riktning mot detaljhandel. Men riksdagspartierna är eniga om att apoteken ska vara en del av hälso- och sjukvården, och de flesta är positiva till ersättning för farmacevtiska tjänster, enligt en ny enkät från Sveriges Farmacevtförbund.

I enkäten tillfrågades samtliga ledamöter i socialutskottet. Med undantag för Vänsterpartiets ledamöter var enigheten var stor kring att apoteken bör vara en del av hälso- och sjukvården.

Formerna för omregleringen av apoteken anses dock av många ha banat väg för en utveckling åt detaljhandelshållet.

Thony Björk, ordförande i Sveriges Farmacevtförbund, tycker att en ersättningsmodell för farmacevtiska tjänster på apoteken nu vore en logisk reform utifrån politikernas resonemang.

­- Det måste tydliggöras att apoteken är en del av hälso- och sjukvården som på allvar kan avlasta andra delar av vården. Det kan ske om apoteken får ersättning för farmacevtiska tjänster och om den farmacevtiska kompetensen används på rätt sätt, säger han.

Enligt enkäten är en majoritet av ledamöterna inom S, KD, MP, V, FP och SD positivt inställda till farmacevtiska tjänster och kan tänka sig att apoteken får betalt för att utföra dessa. Men det råder oenighet om hur det ska gå till.

Mer detaljerad infomation om enkäten finns inom kort på förbundets hemsida.

Mest läst