Apoteksmarknaden har inte stabiliserats och mycket kan hända – inte minst när klusterköparnas treårsfrist går ut, enligt de erfarna konsulterna på apoteksområdet Åke Hallman och Dag Johannesson.
Åke Hallman, tidigare vd på dåvarande Apoteksbolaget, och Dag Johannesson, före detta chefsjurist på samma bolag, arbetar sedan flera år som konsulter i företaget Samhällsinsikt AB.
De har på senare år i stor utsträckning arbetat som rådgivare till apoteksaktörer, inte minst Apotek Hjärtats finansiär Altor, och har erfarenheter från en lång rad apoteksmarknader.
De båda parhästarna är tämligen säkra på att apoteksmarknaden kommer att konsolideras relativt omgående efter den treårsperiod som klusterköparnas aktivitet är begränsad.
Men det kan hända mycket även innan dess.
– Större strukturaffärer är bara förbjudna när det gäller försäljning av klusterapotek till andra aktörer som redan äger kluster, något som många missförstått. Boots och Doc Morris skulle kunna köpa om kluster vore till salu. Det finns dock en juridisk oklarhet kring huruvida det går att köpa flera kluster eller inte. Har man väl köpt ett är man ju klusterägare, säger Dag Johannesson.
Duon tycker att det fattades felbeslut i samband med reformen, i synnerhet när det gäller de valda prissättningsmekanismerna – fel som nu börjar göra avtryck.
– Politikerna ville öka tillgängligheten, men har valt en väg som faktiskt hämmar den. Reformen har ökat tillgängligheten till apotek i tid och rum men inte till läkemedel, snarare tvärtom, säger Åke Hallman.
– Apoteken har i dagens modell väldigt litet handlingsutrymme. De har ingen möjlighet till någon större intjäning på receptbelagt och har inte kunnat få till stånd vettiga returavtal. Varför då ta hem produkter? En rimligare strategi, i generella termer, är att beställa först när varan är såld. Effekten blir att apotekens servicegrad de facto sjunker, och det lär fortsätta. Dessutom gör de tuffa villkoren att konsolideringen av branschen påskyndas, vilket knappast var ett önskemål från politiskt håll.
Hallman och Johannessons lösning stavas tillhandahållandeskyldighet för generika på substansnivå, parat med maximala istället för fasta AUP (apotekens utpriser).
Det skulle ge apotekskedjorna möjlighet att förhandla och få ned priser, minska antalet generikabyten och ändå bibehålla prispressen i systemet via åtskruvade maxpriser.
Makthavarnas motivering till fasta AUP var att läkemedelspriserna måste vara desamma i hela landet. Men för det parallellimporterade segmentet valdes en annan väg – här gäller maximala AUP.
– Här har man visat att principen om samma priser uppenbarligen inte var helig. Dessutom gör ju det nationella högkostnadsskyddet att skillnader skulle bli mycket små för konsumenterna. Nej, den nuvarande prismodellen är inget annat än ogenomtänkt, säger Åke Hallman.