Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Regler för sponsring av resor kan skärpas till våren

I kölvattnet av Astra Zenecas totalstopp för kongressresebidrag till förskrivare kan de svenska branschreglerna komma att skärpas. En 75/25-modell för finansieringen är ett möjligt scenario i ett nytt inriktningsbeslut i vår, enligt företrädare för läkemedelsindustrin.

Enligt den rådande etiköverenskommelsen är svensk praxis att kostnader för förskrivarnas resor, kost och logi delas lika mellan arbetsgivare och läkemedelsföretag.

Men Astra Zeneca beslöt nyligen, som Svensk Farmaci rapporterade i våras, att kompromisslöst stoppa all finansiering av läkares kongressresor.

I Norge har, som Svensk Farmaci rapporterat tidigare, hela branschen gjort som Astra Zeneca och enats om att förbjuda läkemedelsföretag att finansiera läkarresor.

De 75 medlemsföretagen i Läkemedelsindustriföreningen har nu frågan på sin agenda, och i vår väntas ett nytt inriktningsbeslut. Men att det blir som i Norge är långt ifrån givet.

– Utgångspunkten är att utbildningen är arbetsgivarens ansvar. Man jag kan också se en gradvis utveckling där en kostnadsfördelning 75/25, där företagen betalar maximalt 25 procent, inte är omöjlig som ett nästa steg. Men det kommer att föras en rejäl diskussion först, säger Pär Tellner, etikansvarig på Lif.

Läs mer i Svensk Farmaci nummer 5 som kommer ut idag.

Anders Olow, Nils Bergeå Nygren

Mest läst