Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Låg arbetslöshet men färre lediga farmacevtjobb

Arbetslösheten för farmacevter är i höst fortsatt rekordlåg. Men antalet lediga tjänster för farmacevter hos Arbetsförmedlingen störtdök kring halvårsskiftet.

Som Svensk Farmaci skrev i juni var arbetslösheten för farmacevter i maj nere i rekordlåga 2 procent bland apotekare och 0,5 procent för receptarier.

Nu visar en liknande sammanställning från Sveriges Farmacevtförbund, baserad på siffror från Arbetsförmedlingen, att den låga arbetslösheten håller i sig. Även i augusti var 0,5 procent av Sveriges receptarier arbetslösa, mot cirka 2 procent av landets apotekare.

En markant skillnad mellan mätningarna är dock att antalet lediga farmacevttjänster som anmälts till Arbetsförmedlingen minskat med två tredjedelar, från cirka 350 till cirka 120. 

– En delförklaring är antagligen att det ofta rekryteras intensivare i examenstider, det vill säga på våren, säger Celina Swing, studentombudsman på förbundet.

I sammanställningen ingår inte siffror för september, men Svensk Farmaci har tagit del av dessa. För apotekare var arbetslösheten då fortsatt 2,0 procent, medan den ökat marginellt till 0,7 procent för receptarier. 167 lediga farmacevtjobb var registrerade på Arbetsförmedlingen i september.

Mest läst