Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Skåne upphandlar HPV-vaccin på egen hand – riskerar skadestånd

Region Skåne går runt den nationella upphandlingen av HPV-vaccin och direktupphandlar nu på egen hand Gardasil.

Därmed kan regionen komma igång med vaccineringen i höst, rapporterar TT.

Anledningen är att den centrala upphandlingen, som Svensk Farmaci rapporterat tidigare, dragit ut ytterligare på tiden. Senast valde GSK att överklaga landstingens val av Sanofi Pasteur MSD:s Gardasil.

Region Skåne motiverar åtgärden med hänvisning till en särskild regel om syftet med upphandlingen är av ”synnerlig vikt”. Regionen riskerar därmed, enligt TT, ett skadestånd om upphandlingen överklagas i efterhand. Men enligt Gilbert Tribo (FP), regionråd, är det viktigare att ”de skånska flickorna förskonas från risken att drabbas av en allvarlig sjukdom”.

Mest läst