Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Misslyckad reform” kan bli stor valfråga för oppositionen

Håkan Juholt fick allra störst applåder vid ett medlemsmöte i Göteborg igår när han förde på tal att "återreglera apoteken". Ulf Bjereld, S-märkt professor och debattör, tror att apoteksfrågan kan bli en av de strategiskt viktigaste frågorna för de röd-gröna i nästa valrörelse.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt träffar nu partifolk runt om i landet vid en rad medlemsmöten. Huvudsyftet är att återställa förtroendet efter turerna kring hans felaktiga hyresersättning.

Vid ett möte i Göteborg i går kritiserade Juholt regeringens avregleringar av el-, järnvägs- och apoteksmarknaderna.

En av åhörarna var Ulf Bjereld, S-märkt professor och debattör.

– Det var intressant att se att Juholt fick allra starkast applåder när han förde på tal att återreglera apoteksmarknaden, säger han till Svensk Farmaci.

Hur argumenterade Juholt i den frågan?

– Han beskrev apoteksavregleringen som en helt ideologiskt betingad reform, där det inte fanns någon tro på några större förbättringar och inte heller något förändringstryck från opinionen. Det var en icke-fråga. Ändå genomfördes en reform som snarast lett till försämringar för kunderna. Juholt beskrev också de serviceförsämringar som han upplevt att reformen lett till.

Hur viktig är den här frågan för oppositionen?

– De rödgröna är på jakt efter frågor där de har opinionen med sig. När det gäller avregleringarna tycker många att det gått för långt, det finns inget folkligt stöd för de här reformerna. Det är flera år till nästa val men apoteksfrågan kan bli stor i valrörelsen 2014, det beror mycket på hur oppositionen hanterar kritiken mot reformen.

Kan du utveckla det?

– Allianspartierna kan antingen välja att ta strid för reformen, eller försöka ta gadden av kritiken genom att via utredningar åstadkomma förbättringar, säger Ulf Bjereld.

Mest läst