Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ändra reformen – ersätt apoteken för råd och service”

Tre centerpolitiker, bland annat förra SFF-ordföranden Cecilia Bernsten och förre partiledarkandidaten Anders W Jonsson, kräver att apoteken får ersättning för rådgivning och patientservice.

Bernsten och Jonsson skriver, tillsammans med Uppsalas kommunalråd (C) Stefan Hanna, att apoteksreformen visserligen gett fler apotek, receptfria läkemedel i livsmedelsbutikerna och utökade öppettider, vilket är bra, men att rådgivningen på apoteken inte förbättrats.

”På apoteken finns kompetens som gör att de mycket väl skulle kunna fungera som en första sjukvårdsrådgivning för enkla åkommor”, skriver centerpartisterna.

Apoteken bör därför få betalt för den rådgivning och patientservice som de ger, och inte bara för de läkemedel de säljer, enligt skribenterna.

”Sverige ligger här långt efter många andra länder. Det är dags att vi tar ett rejält kliv framåt, ställer krav på apoteken och ger apoteken betalt för rätt saker”, resonerar centerpartisterna.

De argumenterar också för att Uppsala kommun bör anställa en läkemedelsansvarig apotekare med uppgift att följa upp användningen av läkemedel i kommunens äldreboenden och inom hemtjänsten.

Skribenterna vill också öka kraven på uppföljning av de äldres läkemedel när kommunen upphandlar äldrevård.

Läs centerpartisternas inlägg i UNT här.

Mest läst