Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Olyckligt för Skåne”

Bristen på farmacevter är särskilt stor i Skåne. Därför får Lunds universitets beslut att avvakta med en ny apotekarutbildning negativa konsekvenser, enligt Sveriges Farmacevtförbunds vd Kristina Niemi.

Det var i tisdags som Lunds universitet, i ett kort meddelande på sin hemsida, talade om att den planerade nya apotekarutbildningen med start 2012 skjuts på framtiden.

Beslutet, som fattats av de medicinska och naturvetenskapliga fakulteterna, motiveras av att universitet inte fått finansiering för tillräckligt många utbildningsplatser.

Förutsättningarna för att programmet kan starta vid ett senare tillfälle utreds nu vidare.

– Det finns ett värde i att det finns utbildningar på flera platser i landet, eftersom studenter tenderar att efter examen stanna i den region där de studerat. I Skåne råder sedan flera år en stor brist på farmacevter, och därför kan det här beslutet få negativa konsekvenser regionalt, säger Kristina Niemi, vd på Sveriges Farmacevtförbund.

Celina Swing, studentombudsman på förbundet, känner flera blivande studenter som varit nyfikna på utbildningen.  

– De lär bli besvikna nu. Inriktningen mot klinisk farmaci och samarbetet med Köpenhamn kändes väldigt spännande på pappret, säger hon.

Mest läst