Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

De snåla aktörerna är fler än de generösa

Under de två senaste veckorna har jag på min fritid varit en frekvent användare av Västtrafiks och SJs reseplanerare.

Mina besök kan till och med ha varit så frekventa att de fått en hemsidesanalytiker att klia sig på huvudet, förbryllad över varför någon i Kalifornien var intresserad av pendlingsmöjligheterna från Göteborg. Google Maps har vid flera tillfällen också kommit väl till pass och som en bonus har mina bristande svenska geografikunskaper förmodligen fått sig ett ordentligt lyft. 

Nu undrar du säkert varför jag ägnat min fritid åt detta. Tanken är att denna noggranna datainsamling av tidtabeller, avstånd och geografiska lokaliseringar, skall ligga till grund för de 241 ställningstaganden som jag måste ha tagit före den 1 oktober 2011.

Det är nämligen dags för apotekarstudenterna på termin 9, att inför vårens praktikkurs, rangordna 241 apotek som spridits ut över hela vårt avlånga land.

Trots mitt utförliga fotarbete måste jag erkänna att det inte är helt enkelt.

Förvisso har jag inte särskilt svårt att avgöra var jag helst vill vara, men det blir ganska mycket svårare när jag måste göra ett val där inget av alternativen är särskilt attraktivt. Pest eller kolera? Jo, men idag känner jag för kolera, eller vadå?

Eftersom jag inte har planerat in någon graviditet eller lyckats kvalificera PMS som sjukdom, (argumentet att jag kräver specialvård av min pojkvän avslogs) kan jag direkt glömma att hamna på något av mina högst prioriterade apotek.

Detta medför att alla val noga måste övervägas. Hur långt kan jag tänka mig att pendla för att slippa flytta från Göteborg? Om jag inte kan pendla, var kan jag tänka mig att flytta?

Vissa orter som erbjuder en praktikplats har jag aldrig någonsin hört talas om tidigare. Hur gör jag med boendet på en ort där det inte finns några studentlägenheter? Kommer en vanlig hyresvärd överväga mig som hyresgäst när CSN-lånet är min enda inkomstkälla? Tidigare studenter har i alla fall stolt kunnat hänvisa till en symbolisk praktiklön. Men inte jag, för praktiklönen har ju lägligt nog avskaffats. Visserligen erbjuder apotekskedjorna luddigt ersättning för, “fördyrade omkostnader”. Jamen, för mig kommer allt att bli “fördyrade omkostnader” eftersom jag bott hemma gratis hittills, så räknas det? 

Rangordningen har naturligtvis påverkats av de villkor som apotekskedjorna erbjudit. Jag har kategoriserat apotekskedjorna som de generösa och de snåla. Tråkigt att de generösa, Cura Apoteket och Kronans Droghandel, utgör en minoritet medan de snåla utgör en majoritet. 

Nu vet ni vad vi hårt, exjobbande apotekarstudenterna måste brottas med på fritiden. Den 1 oktober var sista chansen för finjusteringar och panikbeslut. Därefter hänger framtiden, för de utan förtur, på ett randomiserat lottnummer. I mitt mardrömsscenario hamnar jag ute på småbygden i en överprissatt lägenhet utan ersättning för ”fördyrade omkostnader”.

Å andra sidan finns ju också drömscenariot…

I slutet av oktober kommer domen för någon och glädjebeskedet för någon annan. Håll tummarna!

Isabella Stenmark
Apotekarprogrammet T9

Mest läst